Dressing up the square

Olot
Photo © La Comarca
Photo © ICC
Photo © unparelld'arquitectes
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © unparelld'arquitectes
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © La Comarca
Photo © Pep Sau
Architects
unparelld'arquitectes
Address
Plaça de Sant Miquel , 17800 Olot
Year
2015
Cost
0 - 100K
Client
Ajuntament d'Olot
Team
Jordi Moret, Jordi Collell, Ramon Heras
Builder
Soy & Soy Pintors

Domesticating the community space

The comfort and feeling of public spaces determine how we as citizens use them and make them ours. Showing off its new attire, Olot's Sant Miquel Square takes on a domestic hue, leading people to view it as a community space for the neighbourhood. At a minimal cost, the foundations were laid to make it the centre of social life once again, an inclusive area where all the neighbours meet up to chat and socialise and can feel at home.

By applying layers of paint selectively, the work clearly comprehends and then enhances the spatial quality, geometry and construction systems of the square’s architecture. Crowning touches, patterns and carpets imbue the concrete-block walls with lightness, luminosity and colour, following their modulation and reinforcing the textile feeling of the medium.

The geometric patterns are evocative of domesticity, as well as the events that identify the neighbourhood, like the paper-costume parade, the musician's troupe dance and outside concerts under the marquee. This action strengthens the uniqueness of every space but – most importantly – creates a backdrop that can easily host and be home to a wide range of activities and users, including games.

The project defines and develops one of the actions set out in the Comprehensive Plan for Urban Restoration, the outcome of the participative process led by Paisaje Transversal. Just like salt enhances the taste of a stew, the perfect amount of paint strengthens the identity and integrating character of the square and – by extension – of the entire neighbourhood.

Related Projects

  • House Zumikon
    sandy brunner Architecture
  • House in a Forest
    Paul Kaloustian Architect
  • Speicherbibliothek - Les archives du future
    Lukas Lenherr Architektur
  • Qingli Hotel
    Elsedesign
  • Linthverwaltung Benken
    Architekturbüro Herbert Bruhin

Magazine

Other Projects by unparelld'arquitectes

Can Sau. Emergency scenery
Olot
Agora
Olot
Terraces
Sant Esteve d'en Bas
Two houses in one
Llagostera
Full moon
Olot
Marunys: shell house
Sant Joan les Fonts