Photo © José Hevia
As found
Photo © unparelld'arquietectes
1904
Photo © Esteve Moner
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © José Hevia
Situation and evolution
Axonometric
Plan

Can Sau. Emergency scenery

 Back to Projects list
Address
Valls Nous, 1, 17800 Olot
Year
2019
Cost
0 - 100K
Stories
Undisclosed
Client
Ajuntament d'Olot
Team
Xevi Rodeja, Clàudia Calvet
Builder
Construo Construccions Generals
Structural Designer
Amaia López
Building Engineer
Gemma Planagumà

Consolidation and adaptation of a party wall in the center of Olot.
With Quim Domene, visual artist

Can Sau was a residential property located within the old city centre of Olot, where nowadays it is not unusual to see vacant sites. Given that half of the building was affected by a future street alignment, it was demolished leaving an urban void characterised by a party wall and four stepped buttresses facing the side façade of the Tura church, dedicated to the patron saint of Olot. Resulting in an urban environment characterised by abandoned lots, loss of definition, disfigurement and the destruction of the surrounding streetscape.

After being commissioned by the city council to come up with a new pavement treatment for the demolished site and taking advantage of an ongoing contract to provide waterproof metal cladding to the exposed buttresses, the project was reformulated. The allocation of resources to the vertical plane was considered a matter of urgency, and which apart from guaranteeing its waterproofing would lend the space a greater sense of urbanity. In a compact city like Olot the street façades shape the urban context and provide its character.

An emergency scenery employing hollow brick was constructed that completes what the raw structural buttresses suggested, revealing traces of domestic activity in the background with their imprint on the party wall. A series of three vaults and four niches is offered to the public space as a three dimensional façade, further defined by the paving treatment. It is an unfinished and versatile structure which can be adapted to situations. The visual artist Quim Domene carried out a number of interventions a posteriori within the niches, with elements allegorical to the history of the neighbourhood.

The Tura church, confined between narrow streets, now has a public space to its lateral façade, presided over by the closed-off door dating from the previous temple of the XV Century.

Other Projects by unparelld'arquitectes

Agora
Olot
Terraces
Sant Esteve d'en Bas
Two houses in one
Llagostera
Full moon
Olot
Marunys: shell house
Sant Joan les Fonts
Crossing rooms
Olot