Edifici d'Habitatges Socials per a Joves, Encuny 7

Barcelona
Fotografia © MSA+A
Fotografia © Franc Jobar
Fotografia © Franc Jobar
Fotografia © Franc Jobar
Fotografia © MSA+A
Fotografia © MSA+A
Architects
MSA+A
Localització
Barcelona
Any
2011
Preu
Ocult
Pisos
5-20 pisos


El projecte, destinat a habitatges de promoció pública en règim de lloguer per a joves, es situa en un solar situat a la Zona Franca de Barcelona, en una antiga illa industrial transformada en conjunt terciari, el “Districte 38 Barcelona Àrea de negocis”.


 


Es proposa un edifici de planta plegada en L, de dotze pisos d’alçada, organitzat a partir de dos passadissos perpendiculars que disposen de llums i vistes en els seus extrems. Aquests espais de circulació proporcionen accés als habitatges i faciliten el registre de tots els serveis i instal·lacions sense necessitat d’accedir a l’interior de les mateixes. El nucli d’escales i ascensors, en posició central coincident amb l’encreuament dels dos passadissos, ocupa l’únic espai de la planta que no disposa de façana. El plec de l’edifici configura un pati d’accés  exterior orientat a sud.


 


Es tracta d’un edifici compacte del que s’eliminen alguns habitatges de cantonada als pisos superiors, de manera que es configuren reduccions progressives del volum que escurcen les arestes i contribueixen a generar un edifici més esvelt i complex. Aquesta singularitat volumètrica resulta apreciable des de les visions més distants, que són moltes, ja que l’edifici té perspectives obertes tant cap el carrer Encuny, el Passeig de la Zona Franca i la Ronda Litoral, com cap a nombrosos punts de la veïna muntanya de Montjuic. Les cobertes que es formen a diferents alçades com a conseqüència de les reduccions del volum edificat, es tracten com a terrats comunitaris.


 


Les façanes es proposen tenses, formades per tres fulles independents i construïdes en sec amb tecnologia de façana ventilada. Es resolen amb una única fusteria tipus i s’estructuren en base a una malla modular estricta de plens i buits. Per tal d’accentuar l’esveltesa aparent de l’edifici s’apliquen tres recursos compositius: les finestres s’agrupen verticalment cada dues plantes, es disposen a portell en alçada, i se’n eliminen irregularment en columnes alternes a la part superior de les façanes.

Projectes relacionats

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architektur
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architektur

Revista

Altres projectes per MSA+A

Aeroport Regional d'Olsztyn-Masuria
Olsztyn, Poland
Illa Autosuficient Cristóbal de Moura
Barcelona
Casa a Sa Farola
Ciutadella, Menorca
Torre Nova Diagonal
Barcelona
Banc Africà de Desenvolupament - Ampliació de la Seu Central
Abidjan, Côte d'Ivoire