Nova seu del grupo editorial RBA

Barcelona
Fotografia © Lluis Casals
Fotografia © Lluis Casals
Fotografia © Lluis Casals
Fotografia © Lluis Casals
Fotografia © Lluis Casals
Fotografia © Lluis Casals
Fotografia © Lluis Casals
Architects
MBM Arquitectes
Adreça
Avinguda Diagonal 189 , Barcelona
Any
2011
Preu
1 milió - 100 milions
Pisos
20-100 pisos

L’edifici de la nova seu del Grup Editorial RBA, exhibeix dues corrents gramaticals, una relacionada amb la forma y l’escala de l’edifici, y l’altra amb el detall de les seves façanes camaleòniques. La primera, té a veure amb la forma irregular del volum de l’edifici que estava predeterminada per l’ordenació urbanística del solar. En base a això, ens vam adonar que projectant una simple composició rectangular a la façana principal orientada a l’oest ̶ a l’estil del pintor Piet Mondrian ̶ el rectangle de les plantes superiors, podia flotar sobre la base. La terrassa que quedava entre els dos rectangles, es podria convertir en un espai idoni per a les activitats socials de l’empresa a l’aire lliure. El rectangle inferior, en canvi, es podia relacionar amb l’arquitectura més pròxima i detallar-se a una escala més humana en contrast amb l’escala metropolitana del rectangle superior. La segona, planteja les diverses solucions que es podien adoptar en quant a l’orientació de les façanes. L’estreta façana orientada al nord, que dona a l’avinguda principal, no requeria cap element de protecció i podia ser totalment de vidre. En canvi, la llarga façana orientada a l’oest, tenia que protegir-se del calor i la intensa llum del sol de la tarda. Per això, es van col·locar uns brise-soleil a cada planta per donar resposta a una escala més metropolitana, i unes mampares de vidre serigrafiades, que protegeixen el vidre lleugerament entintat de les finestres horitzontals, que introdueixen una relació més humana amb el carrer. A l’estreta façana sud, unes terrasses horitzontals eviten la penetració vertical del sol de migdia. La façana est, resguardada per l’edifici d’oficines situat a deu metres de distancia, no necessitava protecció solar. Un altre factor que es va tenir en compte, va ser la referencia al passat industrial del barri, expressada mitjançant el senzill marc estructural amb perfils blancs d’alumini i panells lleugers de ceràmica de color, en al·lusió a les escasses fàbriques de maó encara existents. El projecte es composa d’un edifici d’oficines de 19.000 m2 ̶ 17 plantes i 4 soterranis ̶ amb façanes a l’Avinguda Diagonal i al carrer Roc Boronat, emplaçat al nou districte del [email protected] del barri del Poblenou. Té un pas de vianants que travessa l’edifici en les tres primeres plantes, dues entrades en plata baixa i dos nuclis d’accessos verticals. A les plantes intermèdies, es situen els espais més públics, amb una planta amb terrassa per a les activitats socials de l’editorial. En les dues últimes plantes hi ha els despatxos de direcció i la biblioteca. Els soterranis es destinen a aparcament.

Projectes relacionats

  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Werks- und Bürogebäude Theurl
    ATP architekten ingenieure
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG

Revista

Altres projectes per MBM Arquitectes

Vila Olímpica, Port Olímpic i Parc del litoral
Barcelona
Disseny Hub Barcelona
Barcelona
Universitat Tecnocampus
Mataró (Barcelona)
Edifici d'abitatges "La Torre blanca"
L'Hospitalet de Llobregat. (Barcelona)
Neápolis building. Space for the technology and ideas
Vilanova i la Geltrú