L'arquitectura d'autor patrimoni a Catalunya
Andrea Pala
29. 十一月 2018
Teatro Metropol _ Josep Maria Jujol, Tarragona, 1908. Font: govern.cat
El Departament de Cultura presenta l'estudi “Anàlisi i Valoració del patrimoni arquitectònic dels segles XIX i XX a Catalunya” amb en l'intent d'ampliar la protecció del patrimoni arquitectònic català construït entre el 1850 i finals del segle XX.
Fins a dia d'avui, aquest patrimoni compta amb 81 edificis, la majoria dels quals es concentra al voltant de tres grans figures del modernisme: Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch. Aquests edificis estan declarats com Ben Cultural d'Interès Nacional (BCIN).
Cementiri d'Igualada _ Enric Miralles + Carme Pinos, 1994. Font: archdaily.com
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha constatat l'exigència de catalogar l'arquitectura d'autor, no necessàriament perquè sigui protegida com BCIN, sinó perquè pugui ser reconeguda per la societat. Finalment s'han seleccionat 438 obres i redactat el document de “Anàlisi i Valoració del patrimoni arquitectònic dels segles XIX i XX a Catalunya”. Aquest treball ha estat presentat durant les primeres Jornades d'Arquitectura i Patrimoni, organitzada pel Departament de Cultura amb motiu de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Ara com ara no té valor normatiu sinó informatiu; la seva finalitat és seleccionar aquelles obres que tenen un valor des del punt de vista arquitectònic i urbanístic, i evitar la seva desaparició o alteració.
- Edificis d'habitatges Banco Urquijo _ José Antonio Coderch, Barcelona, 1967. Font: hicarquitectura.com
El catàleg està dividit en quatre categories, segons la importància i la urgència de protecció avaluada. En la primera categoria hi ha 49 edificis que pel seu estat tenen la prioritat. D'alguns d'aquests el departament de Cultura ja està tramitant la declaració com BCIN. Les categories dues i tres tenen un nivell de prioritat intermedi i compten amb 234 obres totals. L'última categoria, amb 155 obres, correspon als edificis més recents que encara no tenen valor històric però, no obstant això, han rebut importants reconeixements.
La Ricarda _ Antoni Bonet Castellana, El Prat de Llobregat, 1953-1963. Font: Wikimedia Commons.
Aquest informe es queda obert i s'anirà completant a mesura que es disposi dels recursos. Actualment la Generalitat de Catalunya està realitzant tots els tràmits perquè es declarin BCIN dues obres de Josep Maria Jujol: Casa Bofarull i el Teatre Metropol; i dues obres d'Antoni Bonet Castellana: Casa Gomis “La Ricarda” i el Poblat Hifrensa.