Zaragoza-Delicias High Speed Train Station

Zaragoza
Photo © Alejo Bagué
Photo © Alejo Bagué
Photo © Alejo Bagué
Photo © Alejo Bagué
Photo © Alejo Bagué
Photo © Alejo Bagué
Photo © Alejo Bagué
Photo © Alejo Bagué
Photo © Alejo Bagué
Photo © Alejo Bagué
Arquitectos
OAB Ferrater & Partners
Endereço
Av de Navarra 80, 5001 Zaragoza
Ano
2003
Area

2000.000 sqm

Architects
Carlos Ferrater
José Mª Valero
con Félix Arranz y Elena Mateu

Collaboradores
Manel Bermudo
Montse Abad
Gonzalo Urbizu
Jesús Marcuello
J. Díaz
Colaboradores

The project provides for an urban system involving buildings, civic rail infrastructure and landscape. Just as in earlier times the cathedral was the cohering representative scheme of the urban organisation, so here it is hoped that the implantation of the rail station will provide a functional, contemporary  and emblematic boost to town planning, one representative of its time. The functional program of the station and its surroundings brings together, then, urban transport and such complementary social and commercial communication service as hotels, a business centre, a liaison centre, infobox, a museum of railway history, a park and leisure facilities.

In constructional terms the station itself is made up of large pointed elements of white concrete, thus defining, by means of this constructional system and the possibilities of the jutting bodies and cantilevers of concrete, each of the situations related to the transit, funnelling and protection of the users; entrances, intermediary spaces, concourses and main hall. The roof, resolved with lightweight materials and suspended on nine metal arches that rest on the main concrete volumes, hangs over the interior, and is arranged as a triangular floating composition of light, reflection and constructional geometry. Inside the building, and at night, the illumination of the arches makes is contribution as an element of the dramatic new iconography of 21st-century Zaragoza.

Different communication and installation technologies reinforce the architectonic discourse proposed in relation to the informational aspects, use and comfort of the main space of the concourses: conveniently placed multimedia panels and wall-size video screens allow the traveler to visualise the time table and environmental conditions of the station and of his or her destination. As to its precise implantation, the new urban system is adapted to the conditions of the existing surroundings and traffic in a way compatible with the appearance of high-density urban roads -–ring roads -, currently supplementing the nearby motorways and exit avenues from the city, in such a way that earlier problems of the physical and visual links between the once separate neighbourhoods of the Almazara and Las Delicias, the nature reserve in the crook of the River Ebro and the Alfajería Park are resolved.

Projetos relacionados

  • Centro Studi Canavée
    Soliman Zurkirchen Architekten
  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO

Revista

Outros projetos por OAB Ferrater & Partners

Cocina Hermanos Torres Restaurant
Barcelona
The Barcelona Edition
Barcelona
Twelve Houses in Carrer Fernando Poo
Barcelona
Roca Barcelona Gallery
Barcelona
The Mediapro Building at the Audiovisual Campus [email protected]
Barcelona