Psychological Medical Center

VIC, Barcelona
Photo © Comas-Pont Arquitectes, photographer Adrià Goula
Photo © Comas-Pont Arquitectes, photographer Adrià Goula
Photo © Comas-Pont Arquitectes, photographer Adrià Goula
Photo © Comas-Pont Arquitectes, photographer Adrià Goula
Photo © Comas-Pont Arquitectes, photographer Adrià Goula
Photo © Comas-Pont Arquitectes, photographer Adrià Goula
Photo © Comas-Pont Arquitectes, photographer Adrià Goula
Photo © Comas-Pont Arquitectes, photographer Adrià Goula
Photo © Comas-Pont Arquitectes, photographer Adrià Goula
Photo © Comas-Pont Arquitectes, photographer Adrià Goula
Architecten
Comas-Pont Arquitectes
Adres
C/Josep Maria Selva 2, 08500 VIC, Barcelona
Jaar
2016

Nominated for the 2017 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award

Program
Psychological medical center
 
Size
1.657 m2
 
Date of design
2015
 
Date of completion
Winter 2016
 
Project team
COMAS-PONT ARQUITECTES SLP
 
Collaborators
Anna Prat
Maria Camps
 
Client
Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona
 
Consultants
Manuel Arguijo i associats
La Vola 1981 S.A.
SIS consultoria acústica
Vinclament slp
 


All the rehabilitation services for people with mental illness are grouped in this building composed by the repetition of a 6m wide spatial module.  An economic and energy-sustainable constructions system, the domestic scale and the warmth of the interior spaces added to the closed relationship between building and nature makes it a HEALTHY BUILDING.


The building is located next to the main health centers of the city (Vic), surrounded by a park on the outskirts, and its program is basically developed on a ground floor to facilitate the mobility of its users.


Around a central acces pavilion are grouped the rest of pavilions with their specific program, adapted to the original terrain topography and separated from each other by gardens and orchards. The interstitial spaces between the acces and those perimeter pavilions are occuped by the connecting ramps.


The austerity of using a single cladding material for façades and roofs contrasts with the appearence of vegetable greenhouses on the south façades as a passive bioclimatic system and the use of wood as a main element in the interior spaces. 


The building has an economical, modular and high efficiency energy system that allows the adaptation of energy demand according to the interior occupation and the external climate.


A 6m. with metallic structure every 2,40m. supports a lightweight, ventilated vaulted cover. The roof section allows to open the roof cavity in summer to ventilate it and close it in winter to mantain the heat and radiate it towards the interior.


The vegetable greenhouses on the south façades are a passive bioclimatic system. These spaces have a practicable closure based on ultraviolet protected pvc curtains that can be closed in winter to accumulate heat (introduced to the interior through the ventilation system) or opened in summer leaving the porch exposed as a sun protection element. The vegetation in these spaces is cultivated by the patients themselves as a rehabilitation therapy. 


The sustainability criteria have been essential during the construction process. The Energy Certification places our building in the “A” category, the most efficient.

Gerelateerde projecten

  • Neubau Staatsanwaltschaft Ulm
    Schulz und Schulz
  • Studie Crusch
    CAVIGELLI & ASSOCIATES AG
  • Wohnungsbau "Wilhelms IX" Wiesbaden
    BGF+ Architekten PartGmbB
  • London Kensington
    TERRAZA BALEAR SL
  • Son Paraiba
    TERRAZA BALEAR SL

Magazine

Andere projecten van Comas-Pont Arquitectes

Absences
Sevilla
Memorial to 110 years of Leon’s kingdom sculpture
Astorga
Vivi's house
Vallromanes
House in forest
Muntanyola
Nursery
Manlleu
Rehabilitation of towerbell of Pietat Church
Vic