L'estudi d'arquitectura PAUZARQ guanya la primera edició del Premi Peña Ganchegui

Andrea Pala
12. oktober 2017
Els arquitectes Elena Usabiaga i Felipe Pérez Aurtenetxe amb el premi Peña Ganchegui. Cortesia Premio Peña Ganchegui

El Premi Peña Ganchegui, que rep el seu nom de l'homònim arquitecte i màxim referent de l'Arquitectura Basca en la segona meitat del segle XX, ha estat convocat per l'Arxiu Peña Ganchegui, en col·laboració amb la Dirección de Vivienda y Arquitectura del Govern Basc. Neix amb l'objectiu de premiar als joves arquitectes bascos que millor han sabut portar la pràctica professional dins dels seus primers deu anys de titulació habilitant, contribuint a promoure, desenvolupar i consolidar la cultura arquitectònica d'Euskadi. El premi no s'atorga a una obra en concret, sinó a un conjunt de treballs d'índole diferent que reflecteixen una trajectòria ferma.

Els finalistes de la primera edició del Premi Peña Ganchegui 2017. Font: Irekia

L'acte de lliurament va tenir lloc en el convent de Santa Teresa de la capital donostiarra, que aviat es convertirà a la seu del nou Institut Basc de l'Arquitectura. Aquí els arquitectes Elena Usabiaga i Felipe Pérez Aurtenetxe, socis fundadors de l'estudi PAUZARQ, van rebre el premi de la mà d'Iñaki Arriola, conseller de Medi ambient, Planificació Territorial i Habitatge del Govern Basc. A aquests dos joves arquitectes, titulats per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Sant Sebastià UPV-EHU, se'ls reconeix la coherència entre els seus diferents projectes “així com la claredat amb la qual entenen la capacitat de transformació que té l'arquitectura, entenent allò que és principal i ho canviable”, destacant “l'encertada organització que són capaces d'establir, aconseguint claredat i ordre”. Això és el que va sentenciar el jurat d'aquesta primera edició, compost pels arquitectes Lluís Clotet, Ángela García de Parets i Carlos Quintáns.

L'estudi d'arquitectura PAUZARQ està en actiu des de 2010, abastant projectes d'edificació, urbanisme, rehabilitació i interiorisme. Les solucions que proposa es fonamenten en els criteris de funcionalitat, eficiència i innovació. Com declaren al seu web, la seva recerca permanent s'enfoca en la coherència constructiva, en el valor de l'entorn i en l'arrelament al lloc. A més, el compromís amb el medi ambient i els principis de sostenibilitat es reflecteixen tant en el procés de disseny com en l'execució de les seves obres.

PAUZARQ, Rehabilitació del Caseriu Aurtenetxe Bekoa, Dima (Bizkaia), 2013. © PAUZARQ
PAUZARQ, Reforma d'Habitatge en Sagüés, Donostia, 2016. © PAUZARQ

Andere artikelen in deze categorie