Un concurs per celebrar els 30 anys del Pavelló Mies van der Rohe

Silvia Pujalte Toledo
27. gennaio 2016
Ombra de les columnes sobre el Pavelló Alemany de 1929 © Berliner Bild Bericht - Fundació Mies van der Rohe

El 2 de juny de 1986, coincidint amb el centenari del naixement de Mies van der Rohe, es va inaugurar la reconstrucció del Pavelló Barcelona. 30 anys més tard, el Pavelló continua essent objecte d'estudi i punt de partida d'activitats relacionades amb la seva història, el seu impacte, l'arquitectura del Moviment Modern i l'arquitectura contemporània.

La Fundació Mies van der Rohe vol apropar la història de la ciutat a totes aquelles persones que tenen curiositat per l'emblemàtic Pavelló, amb motiu del 30 aniversari de la seva reconstrucció. És per aquesta raó que ha organitzat tot un seguit de activitats que tindran lloc durant el 2016 i que tenen per objectiu destacar el paper del Pavelló dins del món de l'arquitectura, l'art i el disseny.
 

Pavelló Alemany 1929 © Arxiu històric de la Ciutat de Barcelona. Revista

La primera d'aquestes activitats s'ha llançat en forma de concurs internacional per recrear, de manera temporal, les columnes jòniques de Puig i Cadafalch que l'any 1929 van precedir el Pavelló Alemany. Les vuit columnes i les dues peanyes laterals han estat considerades elements importants per entendre el Pavelló, l’ombra de les quals el mateix Ludwig Mies van der Rohe va esborrar en una de les fotografies de l’edifici.

Les quatre columnes de l'avinguda Maria Cristina, les vuit columnes davant del Pavelló de la Ciutat de Barcelona i les vuit columnes que van precedir el Pavelló Mies van der Rohe definien l'esplanada i l'espai de trobada dels visitants de l'Exposició Internacional de 1929. No obstant això, abans de la inauguració de l'exposició, van ser derrocades les quatre columnes i substituïdes per la Font Màgica, mentre que les altres 16 columnes van desaparèixer més tard. El concurs té caràcter obert i les propostes han de reflectir el vincle entre el Pavelló i les vuit columnes més enllà del seu valor patrimonial força discutible.

 

Dibuix de les vuit columnes i les dues peanyes / Autor: Ricardo Daza


El nom del concurs “Columnes Cristal·litzades”, “Fear of Columns” en anglès, és una referència al llibre de Josep Quetglas “El Horror Cristalizado” i a la seva versió anglesa “Fear of Glass”. Per participar, s'haurà de presentar la proposta abans del 29 de febrer de 2016.

Tota la informació sobre les bases del concurs aquí.

Pòster Columnes Cristal·litzades

Altri articoli in questa categoria