Sants recupera una peça important de la seva història

Andrea Pala
30. dicembre 2017
Façana principal de la Lleialtat Santsenca. Font: el Periódico

Es tracta de l'antiga seu de la cooperativa barcelonina La Lleialtat Santsenca, situada en el número 31 del carrer Olzinelles, avui reconvertida en un equipament municipal per a usos veïnals, cooperatius i de cultura popular.

La Lleialtat Santsenca abans de ser rehabilitada. Cortesia: LaCol

La història gairebé centenària d'aquest edifici ha estat ocupada per nombroses funcions. Va ser construït per l'arquitecte Josep Alemany en 1927, gràcies al sufragi dels socis de la cooperativa d'obrers de Sants. Amb una superfície d'aproximadament 1500 metres quadrats, dividits en dos pisos, allotjava en la planta baixa una tenda de comestibles, un magatzem i una fleca, mentre que en la planta principal hi havia un cafè, la sala de Juntes, la secretaria, un teatre, un petit gimnàs i una biblioteca. Durant la Guerra Civil va ser expropiat i reutilitzat com a oficina d'una cooperativa privada. Després, fins a finals dels noranta, es va partir en dos: la planta baixa ocupada per la fàbrica de torrons Viar i la superior per la sala de festes Bahia. Així fins al seu abandó total en 2008.
 

L'antiga sala de festes Bahia. Cortesia: LaCol

En 2012 l'Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs públic per rehabilitar aquest espai, després que més de trenta associacions, reunides sota el lema Plataforma La Lleialtat Santsenca, reclamessin la seva reconversió. Entre els promotors d'aquesta iniciativa cívica cal mencionar el col·lectiu de joves arquitectes LaCol que, en 2011, van elaborar un estudi previ per revisar les condicions de l'edifici. Van poder comprovar llavors com la memòria d'aquest immoble contínua viva al barri; de fet un dels arquitectes comentava en el seu moment: “És bonic veure que se'ns acosten veïns de totes les edats, des dels més majors que recorden com venien aquí a comprar amb els seus pares, a gent més jove que venien quan era okupa. I els de mitja edat que venien a ballar al Bahia els diumenges”.
 

Projecte guanyador del concurs. © H Arquitectes

Finalment el concurs va ser guanyat pel despatx H Arquitectes, amb la proposta Hora del Pati. Triat entre 73 propostes, el jurat va destacar d'aquest projecte el gran equilibri entre els elements nous i els que es conserven. Els arquitectes van seguir tres plantejaments de partida: entendre el valor històric de l'edifici, conèixer l'estat actual amb la finalitat d'aprofitar l'existent, i tenir en compte el procés participatiu fomentat per les entitats del barri. Ja fa gairebé tres mesos que s'han reobert les seves portes i al centre no deixen de créixer les activitats. Una bona excusa per acostar-se a ell.
 

Interiors de la Lleialtat Santsenca reformada. Cortesia: David Hernández Falagán
Interior de la Lleialtat Santsenca reformada. Cortesia: David Hernández Falagán

Altri articoli in questa categoria