Sant Antoni recupera el seu antic mercat

Andrea Pala
25. Juni 2018
Mercat de Sant Antoni, Carrer del Compte Borrell | Foto: Andrea Pala

Projectat per l'arquitecte Antoni Rovira i Trias, el mercat va ser construït entre 1872 i 1884 en el lloc on se situava l'accés sud de la ciutat emmurallada de Barcelona, el portal de Sant Antoni. Es tracta d'un dels millors exemples d'arquitectura de ferro de la ciutat de Barcelona, una gran nau formada per quatre braços que conflueixen en un espai central coronat per una cúpula octogonal de vint-i-vuit metres d'altura. La seva particularitat està en la forma de creu que permet resoldre la manzana de l'Eixample de manera diferent i més eficaç, ocupant la part central i deixant l'espai restant completament buit.

El Mercat de Sant Antoni en l'Eixample barceloní. Font: Google Maps

Finalment, el passat 23 de maig, després de gairebé nou anys de treball, Sant Antoni recupera el seu mercat. Mantenint el seu aspecte original i sense perdre la seva essència ha aconseguit renovar-se incorporant diferents equipaments per a ús veïnal i traient a la llum una part de la història de la ciutat: les fortificacions del segle XVII i les restes de l'antiga calçada romana, la Via Augusta.

El projecte de reforma, dut a terme pel despatx d'arquitectura Ravetllat- Ribas, preveu múltiples novetats distribuïdes en cinc plantes, quatre d'elles subterrànies.

El projecte del nou mercat. Font: El Periódico

En el subsòl s'amaga una imponent infraestructura: les plantes -2 i -4 destinades a l'estacionament dels vehicles amb un total de 400 places d'aparcament. El nivell -3 està dedicat a les operacions de càrrega i descàrregues, on els comerciants tindran la possibilitat d'emmagatzemar les seves mercaderies i dur a terme la gestió dels residus. En la planta -1 un gran espai cobert envoltat per les restes de l'antiga muralla representa l'atracció principal. En aquest nivell, connectat directament amb el mercat per mitjà d'escales mecàniques, es concentren diverses activitats: un supermercat, un gimnàs, un equipament per a ús veïnal i un espai museístic on exposar les restes oposades durant les excavacions, encara pendent d'executar-se.

Mercat de Sant Antoni, planta -1 | Foto: Andrea Pala

En la planta principal, al nivell del carrer, l'edifici del mercat ha estat completament rehabilitat respectant el seu caràcter monumental i històric. La intervenció més radical en aquesta planta ha estat l'enderrocament del mur exterior perimetral, que ha convertit els quatre patis interiors en places d'ús públic. En aquests espais s'han instal·lat unes pèrgoles on cada diumenge es col·locarà el mercat del llibre.

05 - Mercat de Sant Antoni, Ronda de Sant Pau | Foto: Andrea Pala

Volent trobar algun defecte al projecte, els mèrits del qual són indiscutibles, podria dir-se que el mercat es queda massa impermeable respecte a l'exterior. No hi ha un diàleg entre l'interior i les quatre places laterals, solament els diumenges l'activitat comercial es muda a l'exterior gràcies al mercat del llibre. Això, tal vegada, amplifica la monumentalitat de l'edifici situant-ho en una escala diferent en comparació del context en el qual es troba.

Amb el temps es podran constatar els resultats i les reaccions dels habitants, doncs encara hi ha parts del projecte que estan pendent d'executar-se, però els inicis fan pensar que el desenvolupament serà excel·lent.

Andere Artikel in dieser Kategorie