Sant Antoni – Joan Oliver Library, Senior Citizens Center and Cándida Pérez Gardens

Barcelona
Fotografia © Eugeni Pons
Fotografia © Hisao Suzuki
Fotografia © Hisao Suzuki
Fotografia © Hisao Suzuki
Architects
RCR Arquitectes
Localització
Barcelona
Any
2007

The library, named in honor of playwright and poet Joan Oliver, came about through a competition won by RCR in 2005. The original competition merely called for the design of an administrative building. Once the spatial and social opportunities of the architects’ proposal were understood, the commissioning body agreed that urban amenities, a library and senior citizens center, would be more appropriate for the site and the neighborhood. The architects sought to make the street more dynamic and to open up the inner courtyard for public use, as well as to create a library. The glass-enclosed main reading room is raised up and set between the two lateral wings of the library, which allow light to filter through from both sides, forming a gateway into the public space. This courtyard, with its trees, earthen paving, sitting areas, games, etc. can be understood as an extension of the library’s reading rooms. The senior citizens center extends along a side of the interior patio further defining the reclaimed space.

Projectes relacionats

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Revista

Altres projectes per RCR Arquitectes

Restaurant, Pavellons i Carpa a Les Cols
Olot
Museu Soulages
Rodez, France
Espai públic teatre La Lira
Ripoll
Bell–Lloc Winery
Palamós, Girona
El Petit Comte Kindergarten
Besalú, Girona
Barberí Laboratory
Olot, Girona