Centre penitenciari Mas d’Enric

El Catllar, Tarragona
Fotografia © Ahead BHA
Fotografia © José Hevia
Fotografia © José Hevia
Fotografia © José Hevia
Fotografia © José Hevia
Fotografia © José Hevia
Fotografia © José Hevia
Fotografia © José Hevia
Fotografia © José Hevia
Fotografia © José Hevia
Architects
AHEAD Barcelona Healthcare Architecture
Localització
El Catllar, Tarragona
Any
2012
Client
Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia
Co-autor
Roger Paez i Blanch (AiB Estudi d’arquitectes, SLP)

Les estratègies arquitectòniques més rellevants del CP Mas d’Enric han estat d’ordre tipològic i topològic. Tipològicament s’ha apostat per la superació del sistema pavellonari característic de la presó moderna a través d’una revisió del mat-building: la presó es resol com un edifici extensiu en planta i de poca alçada, amb una sistemàtica interna que permet flexibilitat organitzativa i que genera el seu propi exterior a través de patis a diverses escales. Topològicament s’ha apostat per una adaptació topogràfica que permet suavitzar l’emplaçament i produir riquesa espacial alhora que s’evita l’aparició de cap tipus de tanca a l’interior. Les vistes llunyanes a les muntanyes es fan possibles gràcies a l’articulació del pla del terra, i les vistes properes al bosc milloren les condicions de cel·les i patis. La continuïtat de la coberta treballa tant a nivell tipològic com topològic, unificant morfològicament l’edifici i establint relacions creuades amb la gran escala del paisatge. El tancament necessari per programa no es monumentalitza –al contrari, l’arquitectura de la presó accepta el potser impossible repte de convertir-se, genuïnament, en una llar. La proposta agrupa els cossos d'edificació en un continu perimetral que envolten un gran carrer-plaça central, cobrint tot el conjunt amb una coberta contínua. El límit del recinte de seguretat és d'una gran rotunditat, rectangular i compacte, envoltat pel vial de vigilància i sistemes de seguretat redundant. Interiorment els edificis s'organitzen en una planta molt més oberta que va definint l'ampli espai interior. Es respecta al màxim la vegetació existent, que actua a més com una barrera visual.

Projectes relacionats

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Revista

Altres projectes per AHEAD Barcelona Healthcare Architecture

Reformes a l'Hospital Clínic
Barcelona
Clínica de Medicina biològica aplicada “Exolife”
Barcelona
Residències Geriàtriques MGS
Madrid, Barcelona, Sant Cugat del Vallès
Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni
Sant Boi de Llobregat
Ampliació i reformes de l’Hospital de Sabadell. Parc Taulí
Sabadell