Gavà's Unió de Cooperadors Rehabilitation (J. L. Sert and J. Torres Clavé, 1936)

Gavà
Fotografia © Adrià Goula (right photo)
Dibuix © Original building's main facade
Dibuix © Original building's perspective
Original Building, 1936
Main facade before intervention
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Basement Floor
Dibuix © Meritxell Inaraja
Main Floor
Dibuix © Meritxell Inaraja
First Floor
Dibuix © Meritxell Inaraja
Section
Dibuix © Meritxell Inaraja
Section
Dibuix © Meritxell Inaraja
Main Façade
Dibuix © Meritxell Inaraja
Architects
Meritxell Inaraja i Genís
Adreça
Rambla Maria Casas 102, 08850 Gavà
Any
2021
Preu
100.000 - 1 milió
Client
AMB-Àrea Metropolitana de Barcelona
Equip
Architecture Partnership: Laura Bigas - Amàlia Casals - Ester Serradell (arquitecture team), Structure Partnership: Eskubi-Turró arquitectes SLP, Facilities Partnership: AIA Instal.lacions Arquitectòniques SL, Others: COTCA SA (structural studies and pathologies) - Patrimoni 2.0 Consultors (chromatic studies), Economy Partnership: Joan Antoni Rodón Bellalta (Technical Architect), Technical Architect: Mònica Mauricio (technical architecta AMB), Construction Company: REHAC SA, Safetey and Health Coordination: Atenea Seguridad y Medio Ambiente SAU

The Unió de Cooperadors de Gavà is an emblematic building, witness of a key historical moment, which arose in 1934 from an initiative of workshop and industrial workers who joined the cooperative movement and had the vision to commission the building to the architects Josep Lluis Sert and Josep Torres Clavé, members of GATCPAC, who at that time were already prominent and whose works have endured over time.
When designing this building, located on the Rambla de Gavà, Sert started from the function for which it was conceived; a space that inside should promote synergies and collaboration, and open to the outside to be a catalyst for the town. The result is a work that applies the principles of rationalist architecture.
The human dimensions of the project are a clear influence of the Bauhaus School.
The current project responds to the need to rehabilitate an emblematic building that was completed in 1936 and soon suffered the consequences of the Civil War, losing its original use. The objective of the rehabilitation is to recover the function for which it was conceived, adapting it to the needs and present context.
It is a building between party walls with three floors where originally, the basement was used for storage and services for members. The first floor was used for sales and administration, while the upper floor was a social space with a cafeteria.
Fortunately, some of the most significant and representative architectural elements of GATCPAC's architecture have been preserved from this period, despite the multiple interventions the building has undergone. Part of the façade was preserved, as well as the free plan structure with metal pillars, floor slabs of metal beams and ceramic vaulting and the characteristic circular scale of J. Ll. Sert's architecture.
The rehabilitation has sought to return the building to its original state, providing it with the features of a building for contemporary public use. To this end, the superfluous elements that had been added to the original work, which Sert endowed with an architectural language that pursued the essence, sobriety and economy based on rationality, have been eliminated.
Priority has been given to the recovery of the main façade, with its characteristic chromatism, and the conservation and enhancement of the original structural elements that were preserved and finishes such as the staircase, railings and woodwork.
The adaptation to current regulations includes the installation of an elevator in a strategic point of the building that, with the least impact, provides it with the required accessibility. Likewise, the installations have been located in party walls and floor slabs to preserve the building's open floor plan.
And taking advantage of the multiple transformations that the rear service bay underwent, it has been emptied to create a triple space and a new staircase for communication and vertical connection of all floors, facilitating its adaptation to a new use.

Projectes relacionats

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Revista

Altres projectes per Meritxell Inaraja i Genís

Restauració de les muralles de Vic
Vic
Arxiu Històric Comarcal de la Ribera d'Ebre
Móra d'Ebre
Arxiu Històric Comarcal del Garraf
Vilanova i la Geltrú
Rehabilitació de l'Antiga Fàbrica de la Moneda 'La Seca' per a Espai Escènic Brossa
Barcelona
La Seca - 2
Barcelona
Restauració del Castell de la Tossa de Montbui
Santa Margarida de Montbui