Diagonal-Besòs Student Residence

Barcelona
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
Architects
POLO Architects
Localització
Barcelona
Any
2019
Client
L.I.F.E.
architecture
MDBA

De nieuwe Diagonal-Besòs Campus in Barcelona heeft als ambitie een innovatiecentrum te worden waar internationaal erkend onderwijs, onderzoek en technologieoverdracht samenkomen. Centraal in de Forum-wijk, een stadsdeel in volle ontwikkeling, realiseerde POLO Architects een universiteitsresidentie voor studenten en professoren. Het winnend wedstrijdontwerp ondersteunt de rol van de campus als sociaal centrum en ontmoetingsplek.

VARIATIE AAN PERSPECTIEVEN
De nieuwe campus vormt een compacte stedelijke eenheid. Gebouwen verrijzen als sculpturen langs de Ronda Litoral en symboliseren op een briljante manier wat de campus wil zijn: een verzameling van kennis en ideeënuitwisseling, van onderwijs en onderzoek voor studenten, docenten en onderzoekers, in een eigentijdse en open omgeving met een veelbelovend en duurzaam toekomstbeeld.

Het gebouw ontplooit zich rondom een centrale groene patio die ervoor zorgt dat daglicht tot diep het gebouw kan binnendringen. De patio reikt tot niveau -1. De binnentuin schermt de bewoners af van het lawaai van de stad. Opgelegde ruimtelijke beperkingen werden omgezet in kwaliteiten. Een uitkraging op de tweede verdieping garandeert een vloeiende uitlijning van de gebouwen langs de Ronda Litoral. Een gearticuleerd gebouw met een imposante plint ontstaat. Gelimiteerde bouwhoogte resulteert in een dakterras. Interessante dwarsdoorsneden met een ruime variatie aan horizontale, verticale en diagonale perspectieven worden gecreëerd.

DAKTERRAS MET ZEEZICHT
De residentie bevat 191 woonunits die worden bereikt via buitengangen die zich rondom de patio bevinden en tevens dienen als terrassen voor de units. De strategische locatie van de sanitaire voorzieningen deelt de compacte kamers op in verschillende ruimtes met zichten op zowel de centrale patio als op de straatzijde. Beweegbare zonneschermen aan de buitengevel doorbreken het repetitief karakter van studentenunits.

Op de vijfde verdieping bevindt zich een buitenzwembad en op de achtste verdieping een stedelijk dakterras met zeezicht. Het aanvullen van wonen met gemeenschapsfuncties toont de maatschappelijke ambitie van het project en maakt van de Diagonal-Besós campus een compacte stad in de grootstad.

STEDELIJKE EENHEID
Wit geverfde betonnen panelen afgewisseld met pastelkleurige aluminium accenten geven het gebouw een eigen karakter dat tegelijkertijd met de texturen en kleuren van de bestaande structuur flirt.

Projectes relacionats

  • Centillion Sofia
    DIN A4 Architektur
  • Joe and Rika Mansueto Library
    L-Plan Lighting Design
  • Terra Mineralia, Schloß Freudenstein
    L-Plan Lighting Design
  • シャングリ・ラホテル東京
    ワークテクト
  • 日本平ホテル
    ワークテクト

Revista

Altres projectes per POLO Architects

Vlaams Administratief Centrum
Gent, Belgium
Artesis Plantijn Hogeschool
Antwerpen, Belgium
Red Cross Care Hotel
Zuienkerke, Belgium
Telenet Headquarters
Mechelen, Belgium
Ambulant Centrum
Leuven, Belgium
LUCA School of Arts
Brussels, Belgium