Barcelona Supercomputing Center

Barcelona
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Architects
BAAS arquitectura
Localització
Barcelona
Any
2015

We have proposed an abstract box, a volume seen as a piece of industrial design deposited in the middle of the park and which is formalised by a skin of glass screen-printed with the binary code, protected by large-scale vertical strips in polished aluminium. A tremendously efficient machine from a functional point of view. The building, as home to all activities linked to the supercomputer, evokes a heat sink, a container which protects technology and allows for its constant update.

The concept is to visually locate a single longitudinal block which is placed to respect the existing wall. A new entrance from Plaza Eusebi Güell is created, giving continuity to public space and becoming the main access to the building.The building emerges as a single piece and contain the programme's three large blocks: above grade, the block housing the departments of research, operations, management_txt as well as ground-floor facilities; below grade, the partially underground home to the supercomputer; and the basement, which is earmarked for facilities and parking. Besides these three spaces, a fourth block contains the main lobby and training/conference rooms and which acts as a link between the different parts of the programme.

The main entrance, on the level of Plaza Eusebi Güell, appears as a hollow crossing through the building and becomes a viewpoint onto the chapel and the park. Displaying the building which houses Mare Nostrum from the entrance of the new building is fundamental in incorporating it into the complex whilst also enriching and characterising it.

Architecture takes a step backward to bow down to technology, creating a highly efficient piece where each design-related decision is taken according to its functional efficiency, multi-purpose role and energy efficiency

Projectes relacionats

  • Mensa Berufsschule Ziegelbrücke
    Soliman Zurkirchen Architekten
  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape

Revista

Altres projectes per BAAS arquitectura

SS house
Majorica
Progrés-Raval Health Centre Badalona
Badalona
Law Courts Sant Boi de Llobregat
Sant Boi de Llobregat
Faculty of Radio and Television Katowice
Katowice, Poland
Alta Diagonal Office Building
Barcelona
Barcelona Museum of History at the Oliva Artés Factory
Barcelona