Banco Sabadell Space

Madrid
Video © Dan Barreri
Architects
Mateo Arquitectura
Adreça
Serrano 18, Madrid
Any
2020
Client
Banc Sabadell
Enginyeria d'instal·lacions
Tasvalor
Enginyeria d'estructures
BAC Engineering Group
Senyalística
Mario Eskenazi
Acústica
Ivana Rossell
Mobiliari
Graó
Fotografia
Pedro Pegenaute

En un moment de transformació de les oficines bancàries, aquí, com a proposta experimental creguem un espai com a lloc de treball i de trobada. Obert però actiu. Privat quan és necessari.

La nostra intervenció en un espai preexistent pretén posar-lo en valor, dialogar amb ell, no simplement afegir una nova capa indiferent a la base que la suporta. En un lloc central, obert a la ciutat i a un pati de poma increïble, amb grans arbres i vegetació, el diàleg amb l'exterior (amb la ciutat i amb la naturalesa) és també argument projectual.

El llenguatge és abstracte, les condicions ambientals (llum, so) especialment cuidades. L'espai és sord, amb llums matisades i visions obertes però controlades.

Espai de treball i trobada personal.

Josep Lluís Mateo

VISITA GUIADA

L'Espai Banc Sabadell se situa en un edifici del segle XIX, enfront del Museu Nacional d'Arqueologia. La zona verda enfront d'aquest museu dialoga de manera directa amb el jardí situat a l'altre extrem de l'oficina.

Des de l'exterior, l'aparador, elevat sobre la cota del carrer, directament ensenya el lloc de treball, en un ambient abstracte, qualificat però sobri. El gran logo aplicat sobre el vidre, disseny de Mario Eskenazi, introdueix un filtre entre interior i exterior.

Ja en l'entrada, un vinil que reprodueix i monumentalitza el jardí interior, obra de l'artista Jordi Bernadó, actua com a filtre entre la zona de caixers i maquinària per a realitzar operacions de manera independent i aquesta zona de treball semi-exposada a l'exterior.

Aquesta oficina es divideix en dues plantes. En la planta baixa, on el sòl es plega per a suavitzar els canvis de cota preexistents i eliminar barreres arquitectòniques, també trobem els llocs de treball fixos on s'atenen qüestions de resolució ràpida.

En totes dues plantes, al voltant de l'escala central es genera un espai comú, de trobada i intercanvi, que al seu torn actua com a separador. En la planta baixa, separa la recepció i zona d'aparador dels llocs de treball fixos i d'assessoria.

En tot l'espai s'ha seguit la màxima de la transparència. A pesar que les sales estan delimitades, es juga amb els elements de separació, mobiliari i finestres, dissenyats per a mantenir la connexió visual entre les diferents àrees. Sensació d'obertura alhora que es conserva la privacitat de treballadors i clients.

L'estructura de la gran escala que uneix totes dues plantes s'ha mantingut, afegint únicament un forjat de vidre lleuger i una barana amb una geometria molt particular que no trenquen l'estètica existent.

En la primera planta, obert al bell jardí interior, se situa l'àrea privada, reservada exclusivament als treballadors. Aquí tenen el back office i boxs per a reunions internes; un office i una zona de descans flexible, on el mobiliari es pot adaptar fàcilment a les seves necessitats: descans, reunió informal, classe o conferència, etc.
A l'altre costat de l'escala, està el despatx del director i diverses sales de reunions per a tractar temes de major complexitat amb el client.

Totes aquestes sales són adaptables de manera ràpida i senzilla a les necessitats de cada reunió.

La imatge corporativa també ha estat redissenyada per a donar continuïtat i coherència a aquesta línia noble, sòbria i elegant.

Projectes relacionats

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Revista

Altres projectes per Mateo Arquitectura

Edifici d'habitatges
Barcelona
Prague National Gallery Entrance Hall
Prague, Czech Republic
Centre cultural
Castelo Branco, Portugal
Edificis d'habitatges a Tolosa
Toulouse, France
La Factory
Paris, France
Nova seu per a la companyia PGGM
Zeist, Netherlands