RESEARCH CENTER ICTA-ICP · UAB

Cerdanyola del Vallès, Barcelona
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Arquitectos
DATAAE
Endereço
C/de les Columnes s/n, 08193 Cerdanyola del Vallès, Barcelona
Ano
2014
Architects

HARQUITECTES
(David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
DATAAE
(Claudi Aguiló, Albert Domingo)

Team

Montse Fornés  (HARQUITECTES)
Bernat Colomer  (HARQUITECTES)
Xavier Mallorquí  (HARQUITECTES)
Toni Jiménez  (HARQUITECTES)
Anne Hinz  (DATAAE)
Ileana Manea  (DATAAE)
Josep Garriga  (DATAAE)

Collaborators

Societat Orgànica (Environmental Consultants)
Oriol Vidal (Engineering)
Coque Claret y Dani Calatayud (Consultant Architects)
BOMA (Structural Design)
Eulàlia Aran (budget), Marta Bordas (Accessibility)
Cati Montserrat (Agronomy Consultant)
UTE NDa + RCe (Quantity Surveyor)
Carlos Rocha (Model)
Play-Time (Rendering)
Adrià Goula (Photographer)

Client

Universitat Autònoma de barcelona (UAB)

Awards

Finalist FAD 2015
Audience Award FAD 2015
"Catalunya Construcción" 2015 Award
Mention at Construmat 2015 Award
First prize ‘Premios AJAC 2012’
First prize ‘Premio Sacyr a la innovación 2012’
Competition 2011


Energetic certification

Leed Gold (73 points)
Energetic efficiency CTE A

Constructed surface

9.404,65 m2

The ICTA-ICP building, located in the UAB Campus (Universitat Autònoma de Barcelona), is a research centre in environmental sciences and palaeontology. In accordance with the research fields of the building users, they bet, from the beginning, for a building prepared to give an ambitious response to the challenges of sustainability.

The building, an isolated volume of five floors of 40x40m2 and two basements, contains the following program: in the ground floor there is the hall, the bar, few classrooms and meeting rooms and the administration area; the next 3 floors hold on the offices and laboratories; on the roof there are vegetable patches together with the resting areas. The semi basement has the parking and the engine rooms while the basement has the warehouses and other laboratories.

Both offices and laboratories are spaces with a lot of internal load and therefore tend to be hot. The ICTA-ICP building has been designed to take profit from this internal situation in winter while it tends to dissipate it in summer. It has been thought as an adaptable and flexible infrastructure able to suffer changes of use, developing several simultaneous strategies that work complementarily.

. Structure

A long life and low cost concrete structure with a lot of inertia has been chosen as the main structure, contributing directly to the passive comfort of the building.  The quantity of concrete has been optimized distributing its mass in favour of the thermal exchange. It uses a post-stressed concrete slabs with pipes in the central area where the air circulates, in order to build a lighter structure. At the top and bottom of the slab the thermal mass is activated by geothermal energy.

. Skin

The concrete structure is wrapped and protected by a low cost exterior bioclimatic skin. By installing a greenhouse industrialized system that, opens and closes its mechanisms automatically, the solar gain and ventilation are regulated. This way, it is possible to raise the interior temperature naturally and guarantee a base of comfort in the circulation spaces as well as in the in-between spaces.

. Patios

In the middle of the building four patios, with stairs that connect the different levels at certain points, guarantee light and ventilation in all workspaces reducing the consumption of artificial lighting. These patios, as well as the in-between spaces and the perimeter gallery, contain several plant species that allow to improve the comfort through the adjustment of the humidity gradient.

. Basements

The building also takes advantage of the contact of the two basements with the terrain to pre-acclimatize the air renovations of the building: through both air chambers, the one generated by the support beam 'PI' and the one of the ventilated ground floor slab.

. Wooden boxes

Inside this improved climate there are well-insulated wooden boxes, with practicable glass openings that help to achieve the comfort conditions of the workspaces. The distribution of these boxes is different in each floor depending on the needs of each user and it creates generous and indeterminate interstitial spaces. These links with the circulations and generates meeting and resting areas.

. Climate and management

The building has been designed to host three types of climates associated with different intensities of use: Climate A: spaces in-between, that are exclusively acclimatized/heated by passive and bioclimatic systems; Climate B: offices, that combine natural ventilation with radiant and semi-passive systems; Climate C: laboratories and classrooms that have a more hermetic and conventional functioning.

Each type of climate has its own associated systems. The behaviour of the building is monitored and controlled by an automatic computer system that processes and manages an important set of information in order to optimize the comfort and the energy consumption. The system has been programmed in favour of the maximum passive behaviour of the building and to minimize the use of non-renewable energy sources. The building reacts and adapts constantly, opening and closing itself, activating and deactivating itself, managing to use all the natural possibilities offered by the environment; therefore the comfort perception is much more real, less artificial than usual.

. Materials

A mineral material with a lot of thermal inertia and long service life has been chosen combined with a low environmental impact material for the secondary partitions. It has been a priority the use of organic or recycled materials and dry constructive systems as much reversible and reusable as possible

. Water

The building optimizes the whole water cycle by reducing the demand and consumption through the reuse of rainwater, greywater, yellow and waste water.

Projetos relacionados

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Revista

Outros projetos por DATAAE

ETSAV Students housing
Sant Cugat del Vallès. Barcelona
Refurbishment and extension of the Guardia Urbana barracks in Nou Barris district
Barcelona