Museum of environment and climate in Lleida

Lleida
Drawing © Toni Gironès
© Mario Bernad
© Toni Gironès
© Dani Rebugent
© Jordi Bernadó
© Toni Gironès
© Jordi Bernadó
© Jordi Bernadó
© estudi d'arquitectura Toni Gironès
© estudi d'arquitectura Toni Gironès
Arquitectos
Estudi D'Arquitectura Toni Gironès
Localização
Lleida
Custo
1M - 100M
Pisos
1-5 Stories

From the north side of the plateau of Gardeny, looking from west to east, the horizon is serene and clear, especially on days that blow from the west, a steady wind, dry and warm, caressing the skin. It is a clean air coming from the lands west of the strip, which, these days, with the morning sun are visible. To the north and closer to the Pyrenees have, and if we turn to the east, approach and dialogue with the hill of the “Seu” will be present. Gardeny, a plateau at 30m above the city and the river, can enjoy different horizons. In the midst of the dryness of the great plain and in the first place, a first pond and a forest of masts (support de¬vices for measuring temperature, wind, humidity, ... up to a stork’s nest) welcomes us , entering a new scale and programs, is presented as the door of the museum. A little further and with the “Seu” in the background, we feel as the air cools, new smells appear and a small cliff reveals the forest, birds, water ... the oasis. In concentric circular motion and gradually change in elevation, to shelter the west wind and welcomed by the new space we can enter or continue on the outside. We crossed one of the four corners, and finally discovering, between the treetops, a change of temperature, sounds, smells, colors ... A new atmosphere envelops us, and between light and dark we realized that the sound of water takes a while accompanying us. Going down a staircase or ramps palafítica structure, we esplanade third turn to feel a slight breeze from the west driving to talk to the vegetation around us. In between, a pond / tank, which collects rain and a source of life (shoemakers, tadpoles, frogs, ...) Enjoying a walk we come to “Mariola” going cross with others in the neighborhood who use these spaces to go to the new museum opens today ... Maybe another day we return to visit the rooms inside, but certainly often stop these spaces to walk, for a drink at the cafe or just to feel the ripple of water, birds singing and enjoy the transition to the plateau. The knowledge accumulated by mankind over the centuries shows us how to follow those PRINCIPLES to exploit or protect from the elements of nature to make living spaces, trying to pass themselves open cycle of the current system to own closed-loop the biosphere.

Projetos relacionados

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Revista

Outros projetos por Estudi D'Arquitectura Toni Gironès

Archaeological Park of the remains of ancient Roman IESSO S. I A.C.
Guissona, Lleida
Terrace/awning in the paddle zone of the tennis club Barcino
Barcelona
Rail for a children's party
Cadaqués
Exhibition – “Space+Matter: Life+Place” (SAM, Swiss Architecture Museum)
Basel, Suíça
Exhibition / Action "Towards a new balance of nature" in La Pedrera
Barcelona
Action / installation "Passanelles, a temporary space"
Cadaqués, Girona