MB House

Mahón
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
Architetti
Gabriel Montañés Studio
Anno
2017
Costo
Non dichiarato
Piani
1-5 Piani
Team
Construction: Miquel Orfila Moll, Quantity surveyor: Rafael Mus y Amílcar Seguí

The project for this property intended for a family had a very specific programme
right from the start. The house boasts an unobstructed open‐plan area to house
the communal rooms, facing east and allowing maximum window space. The
bathrooms face west with minimum apertures. The kitchen/dining section opens
out completely into the garden and pool, transforming itself into a well‐ventilated
porch area for summer use. A sliding pergola allows for the control and filtering
of the sunlight.
The fully rational first floor has four bedrooms of identical layout facing east,
with 3 bathrooms facing west. The house’s vertical communication core is a dual
space that provides both light and generates air currents, with a large fan aiding
this function. The access staircase merges with a gallery on the first floor while
giving continuity to both floors.
The limited dimensions of the plot meant that we had to be very aware of the
occupancy restrictions and design a compact structure; this was a challenge, as
we needed to resolve the issue of limited ventilation with wooden carpentry in
the bedrooms comprising fitted composite windows that allow for ventilation
while preventing mosquitos coming in, and also ensuring clear views of Mahón
Harbour.
Our obsession for natural ventilation led to us designing shutters that are
completely level with the east façade and operated via electric pistons.
The basement has a laundry, garage and courtyard that provides light. There is
also a 35‐ton water tank which catches rain‐water from the building’s roof. The
house is further complemented by a completely natural swimming‐pool
containing indigenous plants that border the walls of the plot to add freshness
and colour in summer.

Progetti collegati

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Rivista

Altri progetti di Gabriel Montañés Studio

CASA E
Binidalí, Sant Lluís