PR house

Tiana
Photo © Lluís Casals
Photo © Lluís Casals
Photo © Lluís Casals
Photo © Lluís Casals
Photo © Lluís Casals
Photo © Lluís Casals
Photo © Lluís Casals
Photo © Lluís Casals
Architects
Bach Arquitectes
Address
Ronda d'Ernest Lluch, 08391 Tiana
Year
2008
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories

The starting point of the design process is to study how to bring in natural light in the whole of the perimeter of this semi detached house (with one of its facades totally blind), and thereby obtain the quality of a single family house.

The way to secure this objective is to create a series of triple spaces, skylights and patios next to the dividing wall sectioning all the floors of the building. These elements create a spatial complexity and crossing views both horizontally and vertically discovering a surprising interior space inside a controlled exterior resulting from the strict building regulations of the area.

The program is organized in one single volume, limited by the obligatory separations of the plot limit. The resulting rectangle emerges in the middle of the plot, creating an elevated garden with views to the sea and a smaller backyard garden that works as the back entrance. The main entrance and the parking area for two vehicles is organized on the street level bringing daylight and ventilation trough a patio placed behind these spaces. A staircase starts from the entrance space leading to the garden level. This floor contains the living area with a dining space and the kitchen. The wood cladded divisor element contains a small lavatory. The stairs continue to the second floor as a closed element forming a cantilever over the patio. This level contains two double bedrooms with a bath room suspended over the patio and supported by the dividing wall, and a master bedroom with a dressing area and a bath room of its own. The stairs continue to the third floor leading to a small studio opening to a generous terrace looking over the garden to the sea view.

The building material of the outer skin of the “Casa PR” is entirely brick in part in order to integrate the house with the built environment, as almost all the surrounding houses are made out of red brick, and in part due to the good time resistance and maintenance. We use a manual red brick (4,5 x 13,5 x 28 cm) laid as a stretcher with horizontal rabbet joints of 10mm and thinner 7mm vertical joints in order to remark the horizontal lines. This requires a careful execution respecting the size of the brick and half a brick on the totality of the exterior facades and the patio facades. This precision culminates in the brick cladded cantilevered staircase with a complex geometry. The openings of the facade are framed by galvanized steel, which works as the finishing surface. The frames also contain the folding aluminium blinds that provide shade and intimacy. The openings of the patio facades are protected by the form of the patio in itself and therefore the window sheets are placed to the surface of the facades converting this space into a perfectly modulated and folded space.

Related Projects

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Magazine

Other Projects by Bach Arquitectes

Raventós Blanc Wineries
Sant Sadurní d'Anoia
Olympic Hockey Stadium
Terrassa
Mollet High School
Mollet del Vallès
Telephone exchange in the Olympic Village
Barcelona
Rubí operative center
Rubí
Illa Fleming
Barcelona