House in Sa Farola

Ciutadella, Menorca
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © MSA+A
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Architects
MSA+A
Location
Ciutadella, Menorca
Year
2008
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories


The house is located along the seafront on the coastal road that leads to the lighthouse in the port of Ciutadella, Menorca. The views are open over the old city and towards the horizon. On a clear day one can see the outline of Mallorca.


 


The house has been designed over 2 floors and is arranged in a U-shape facing east. The central courtyard facilitates cross-ventilation and the formation of convection currents in the main spaces, ensuring adequate natural ventilation in the summer and winter.  The pool in the courtyard also helps with climate control of the house as evaporation cools the incoming air while simultaneously increasing the relative humidity.


 


All the main rooms in the house have a sea view and the daylight levels in each room are adjustable with passive controls. The south facing front porch and the blinds on the balcony doors ensure daylight control in summer and winter.


 


The layout of the ground floor is completely open plan with impressive views across the central courtyard and towards the sea. Only the three bedrooms and bathrooms are completely private. On the first floor there is a master bedroom suite, which can be treated as an independent apartment. The garage and plant room are located in the basement.


 


The house has been designed as a series of simple volumes with flat roofs that can be used as additional space or made into a garden. The façades integrate ventilated façade technology and are finished with an outer sheet of white sandstone, made from local limestone. The doors, windows and external blinds are dark bronze anodised aluminium. 


 


The surrounding area is landscaped with local plants and vegetation, and the whole site is enclosed by a traditional dry stonewall. The pedestrian and vehicle access doors are of pre-oxidised steel plates.


 

Related Projects

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Other Projects by MSA+A

Olsztyn-Mazury Regional Airport
Olsztyn, Poland
Cristóbal de Moura Sustainable Building Complex
Barcelona
Nova Diagonal Tower
Barcelona
African Development Bank - Headquarters Extension
Abidjan, Côte d'Ivoire
A Complex of 459 Social Houses and Offices, UA13
Barcelona