CENTRE DE RECERCA ICTA-ICP · UAB

Cerdanyola del Vallès, Barcelona
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Fotografia © Adrià Goula
Architects
DATAAE
Adreça
C/de les Columnes s/n, 08193 Cerdanyola del Vallès, Barcelona
Any
2014
Architects

HARQUITECTES
(David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
DATAAE
(Claudi Aguiló, Albert Domingo)

Team

Montse Fornés  (HARQUITECTES)
Bernat Colomer  (HARQUITECTES)
Xavier Mallorquí  (HARQUITECTES)
Toni Jiménez  (HARQUITECTES)
Anne Hinz  (DATAAE)
Ileana Manea  (DATAAE)
Josep Garriga  (DATAAE)

Collaborators

Societat Orgànica (Environmental Consultants)
Oriol Vidal (Engineering)
Coque Claret y Dani Calatayud (Consultant Architects)
BOMA (Structural Design)
Eulàlia Aran (budget), Marta Bordas (Accessibility)
Cati Montserrat (Agronomy Consultant)
UTE NDa + RCe (Quantity Surveyor)
Carlos Rocha (Model)
Play-Time (Rendering)
Adrià Goula (Photographer)

Client

Universitat Autònoma de barcelona (UAB)

Awards

Finalist FAD 2015
Audience Award FAD 2015
"Catalunya Construcción" 2015 Award
Mention at Construmat 2015 Award
First prize ‘Premios AJAC 2012’
First prize ‘Premio Sacyr a la innovación 2012’
Competition 2011


Energetic certification

Leed Gold (73 points)
Energetic efficiency CTE A

Constructed surface

9.404,65 m2

L’edifici ICTA-ICP situat al campus de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) és un centre de recerca en ciències ambientals i paleontologia. Coherentment amb els seus camps d’investigació, els usuaris de l’edifici van apostar des d’un inici per un edifici preparat per a donar una resposta ambiciosa als reptes de la sostenibilitat.

L’edifici, un volum aïllat de cinc plantes de 40x40m2 cadascuna i dos soterranis, allotja el següents usos: en planta baixa, vestíbul, bar, aules, sales de reunió i l’administració; en les 3 plantes següents, despatxos i laboratoris; a la coberta, horts (hivernacles) i zones de descans; al semisoterrani, aparcament i sales de màquines; i al soterrani, magatzems i la resta de laboratoris.

Tant els despatxos com els laboratoris, són usos amb molta càrrega interna i per tant tendeixen a ser calorosos. L’ICTA-ICP s’ha dissenyat per a treure profit d’aquesta càrrega interna al hivern i per a dissipar-la a l’estiu. Plantegem l’edifici com una infraestructura adaptable, flexible a possibles canvis d’us, desenvolupant varies estratègies simultànies que es complementen:

. Estructura

S’ha escollit una estructura de formigó, de llarga vida útil i baix cost, amb molta inèrcia tèrmica, que col·labora directament en el confort passiu de l’edifici. S’ha optimitzat la quantitat de formigó distribuint la seva massa a favor del intercanvi tèrmic mitjançant lloses de formigó posttesades i alleugerides amb tubs a la part central per on hi circula l’aire. A la part superior i inferior s’activa la massa tèrmica del forjat amb sistemes radiants a partir d’energia geotèrmica.

. Pell

L’estructura de formigó està embolcallada i protegida per una pell exterior bioclimàtica de baix cost construïda a partir de sistemes industrialitzats d’hivernacle agrícola que, obrint-se i tancant-se automàticament, regulen la captació solar i la ventilació, aconseguint millorar la temperatura interior de manera totalment natural i garantint un confort base en els espais entremitjos i de circulació.

. Patis

Al mig de l’edifici, quatre patis verticals, amb escales que connecten puntualment els diferents nivells, garanteixen llum i ventilació a tots els espais de treball, reduint el consum de llum artificial i, per tant, baixant les càrregues internes. Aquests patis, així com tot l’espai entremig de l’edifici i la galeria perimetral allotja diverses espècies vegetals millorant el confort gràcies a l’ajust del gradient d’humitat.

. Soterranis

L’edifici també aprofita tot el contacte amb el terreny de les seves dues plantes soterrades per a pre-climatitzar les renovacions d’aire de l’edifici, tant mitjançant la cambra d’aire que generen les bigues pi de contenció, com amb la cambra d’aire del forjat sanitari.

. Caixes de fusta

A l’interior d’aquest clima millorat es disposen unes caixes de fusta ben aïllades, amb obertures de vidre practicables, que acaben de donar les condicions de confort als espais de treball. La disposició d’aquestes caixes canvia a cada planta ajustant-se a les necessitats dels usuaris, creant uns espais intersticials generosos  i indeterminats que s’encadenen amb les circulacions i conformen espais de trobada i descans més informals.  

. Clima i gestió

L’edifici s’ha dissenyat per a acollir tres tipus de climes associats a diferents intensitats d’ús:

Clima A: els espais intermedis que es climatitzen exclusivament a partir de sistemes passius i bioclimatisme; Clima B: els despatxos que combinen ventilacions naturals amb sistemes radiants semi-passius; i Clima C: els laboratoris i les aules que tenen un funcionament més hermètic i convencional. Cada tipus de clima té els seus sistemes associats. El comportament de l’edifici es monitoritza i controla mitjançant un sistema informàtic automatitzat que processa i gestiona un important conjunt de dades per a optimitzar el confort i el consum d’energia. El sistema s’ha programat per afavorir al màxim el comportament passiu i minimitzar l’ús d’energies no renovables. L’edifici reacciona i s’adapta constantment, obrint-se i tancant-se, activant-se i desactivant-se, aconseguint esgotar les possibilitats naturals que ens ofereix el medi. D'aquesta manera la percepció del confort és molt més autèntica, menys artificial de l’habitual.

. Materials

En l'elecció de materials s'ha optat per un material mineral de molta inèrcia tèrmica i de llarga vida útil per a l'estructura i materials de baix impacte ambiental per als tancaments secundaris, prioritzant l'ús de materials d'origen orgànic o reciclat y sistemes constructius en sec que siguin reversibles i, per tant, reutilitzables.

. Aigua

L’edifici treballa amb profunditat tot el cicle de l’aigua optimitzant la demanda i el consum a partir de la reutilització de les aigües pluvials, grises, grogues i negres.

Projectes relacionats

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Revista

Altres projectes per DATAAE

ETSAV Students housing
Sant Cugat del Vallès. Barcelona
Refurbishment and extension of the Guardia Urbana barracks in Nou Barris district
Barcelona