Palace of Justice

Cordoba
Fotografia © Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
Architects
Mecanoo
Any
2017
Preu
Ocult
Pisos
1-5 pisos
Client
Junta de Andalucía
Local Architect
Ayesa

The new Palace of Justice in Córdoba is located in Arroyo del Moro which is characteristically dominated by anonymous housing blocks, products of the rapid urban development of 21st century Spanish cities. The blocks that characterize the urban fabric of the zone were not capable of generating public space or offering something new to the city, but collectively they form a compact and coherent urban identity.

The addition of a public institution to the area creates the opportunity to upgrade the public realm and add a civic quality to this relatively new neighborhood. The massing strategy creates urban integration through fragmentation. It follows a similar strategy to the spontaneous growth process of medieval cities resulting in a volume which is carefully sculpted to adapt to the surrounding context.From the main entrance, the interior organization is easily recognizable. A central spine creates a circulation axis which connects to the various the programs of the building. This space spans through several floors across the length of the building and articulates each department. It also links the public circulation with the exterior patios. The spine echoes the architectural language of the exterior massing, with multi-level day-lit voids creating sculptural atriums throughout the building.

The internal functions become more private higher up the building. At the level of the square, the courthouse features an open ground floor that contains the most public sections such as courtrooms, marriage registry and restaurant. High security offices are situated off the upper courtyards and the archives and jail cells are found below ground level.

Projectes relacionats

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Revista

Altres projectes per Mecanoo

La Llotja theatre and conference centre
Lleida
Montevideo Residential Tower
Rotterdam, Netherlands
Library Delft University of Technology
Delft, Netherlands
Kaap Skil, maritime and beachcombers museum
Texel, Netherlands
Library of Birmingham
Birmingham, Great Britain
Delft City Hall and Train Station
Delft, Netherlands