MB House

Mahón
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
Architects
Gabriel Montañés Studio
Any
2017
Preu
Ocult
Pisos
1-5 pisos
Equip
Construction: Miquel Orfila Moll, Quantity surveyor: Rafael Mus y Amílcar Seguí

The project for this property intended for a family had a very specific programme
right from the start. The house boasts an unobstructed open‐plan area to house
the communal rooms, facing east and allowing maximum window space. The
bathrooms face west with minimum apertures. The kitchen/dining section opens
out completely into the garden and pool, transforming itself into a well‐ventilated
porch area for summer use. A sliding pergola allows for the control and filtering
of the sunlight.
The fully rational first floor has four bedrooms of identical layout facing east,
with 3 bathrooms facing west. The house’s vertical communication core is a dual
space that provides both light and generates air currents, with a large fan aiding
this function. The access staircase merges with a gallery on the first floor while
giving continuity to both floors.
The limited dimensions of the plot meant that we had to be very aware of the
occupancy restrictions and design a compact structure; this was a challenge, as
we needed to resolve the issue of limited ventilation with wooden carpentry in
the bedrooms comprising fitted composite windows that allow for ventilation
while preventing mosquitos coming in, and also ensuring clear views of Mahón
Harbour.
Our obsession for natural ventilation led to us designing shutters that are
completely level with the east façade and operated via electric pistons.
The basement has a laundry, garage and courtyard that provides light. There is
also a 35‐ton water tank which catches rain‐water from the building’s roof. The
house is further complemented by a completely natural swimming‐pool
containing indigenous plants that border the walls of the plot to add freshness
and colour in summer.

Projectes relacionats

  • Jakob-Kaiser-Haus Berlin, Haus 4 und 8
    Horz + Ladewig Ingenieurgesellschaft
  • Überdachung Wilsdruffer Tor am Postplatz Dresden
    Horz + Ladewig Ingenieurgesellschaft
  • Schauspielhaus Düsseldorf
    Horz + Ladewig Ingenieurgesellschaft
  • Mensa und Bibliothek Gymnasium Schaurtestraße
    Horz + Ladewig Ingenieurgesellschaft
  • ita house
    東海林健建築設計事務所

Revista

Altres projectes per Gabriel Montañés Studio

CASA E
Binidalí, Sant Lluís