LESS THAN A TOWER - SANTS

Barcelona
Architects
archikubik
Adreça
Passeig de Sant Antoni, 30, 08014 Barcelona
Any
2009

El projecte es troba situat en el límit del barri històric de Sants, que està format per un teixit de petits carrers amb edificis d’un màxim de cinc plantes i fent de límit amb el Passeig de Sant Antoni, una avinguda de 50 metres d’ample. El projecte forma un cosit urbà entre el barri històric i la gran avinguda, reestructurant l’espai públic al nivell de cota cero i alliberant espai públic per mantenir la connexió de vianants que salva el desnivell de tres metres d’alçada que existeix entre l’antic teixit urbà del barri i el Passeig de Sant Antoni.

La proximitat de l’estació de trens de Sants situa l’edifici en un emplaçament estratègic i el converteix en una fita en el paisatge urbà. La normativa urbanística proposava un edifici lineal de 70m. al llarg de l’avinguda, però la solució adoptada redreça aquesta barra edificada i la transforma en una torre de planta quadrada de deu alçades, alliberant a la cota cero l’espai necessari per realitzar una rampa i una escala de connexió urbana i una plaça pel barri.

El projecte ha estat objecte d’una derogació del Pla urbanístic, acordada per la Comissió de Qualitat de l’ajuntament de Barcelona.

La façana és un plec que va de la segona a l’última planta creant espais exteriors per a cada apartament i servint a la vegada de protecció solar passiva. L’edifici es recolza sobre uns pilars en V situats a la primera planta, que permeten la creació d’una terrassa comunitària coberta, un espai de trobada dels habitants. A la planta baixa es troba un local comercial.

Un segon volum de pedra format per tres dúplex serveix d’unió amb el teixit residencial del barri de Sants. La façana de la torre està formada per lames d’alumini i d’elements d’U-glass. Aquesta torre és el primer edifici d’habitatges de Barcelona concebut amb una estructura de motlles independents, que esmorteixen les vibracions produïdes pels trens que arriben a l’estació i passen a prop del nivell de la planta soterrani.

Projectes relacionats

  • Umbau Wohn- und Geschäftshaus Sarnen
    Beda Dillier
  • INTERIOR FOR ZWEITWERK VOLKSWAGEN, DESIGN BY JULIAN APPELIUS
    Koy + Winkel Fotografie
  • MCPARKING, AIRPORT BER
    Koy + Winkel Fotografie
  • Erweiterung Schulanlage Dorf
    Bürgi Burkhard von Euw
  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS

Revista

Altres projectes per archikubik

SCÈNE DES LOGES
Paris, France
CARNOT VEROLLOT
Ivry-sur-Seine, France
PÀRKING ESTACIÓ SAINT-ROCH
Montpeller, France
MAISON INTERNATIONALE DE SÉJOUR
Paris , France
AMPOLLA
Tarragona