Country House in Abantos

Fotografia © Luis Asín
 
 
Fotografia © Luis Asín
 
 
Fotografia © Luis Asín
 
 
Fotografia © Luis Asín
 
 
Fotografia © Luis Asín
 
 
 
 
 
 
Architects
Moneo Brock
Any
2008
Preu
Ocult
Pisos
1-5 pisos

For this site facing the monastery of El Escorial we designed a compact family country house, respectful of its wooded surroundings. The steep slope of the terrain conditioned the architecture and design of our project.
The plan is built on a nine square grid with a glazed interior courtyard. The lower floor is stepped, following the natural grade of the terrain. As a result, each space has an easy and direct relationship with the surrounding landscape, and the terraces to the north and south are natural extensions of the house towards the garden.

From both inside and out, the roof plane is perceived as a continuous, modulated surface whose inclination follows that of the land. Upon a simple plane a rotated square was inscribed, marking lines about which the roof was then folded. The resultant prismatic geometry is clear and direct. The house appears compact from the outside, yet spacious and lofty from within, with interior views passing through the courtyard and across fine carpentry details where hanging stairs integrate with interior woodwork, creating screens shelves and handrails.

The volume of the house cantilevers over its foundations towards the east, forming a large porch among the pines. The cantilever embodies the idea of the house: that while it is well nested in the landscape it is also oriented towards the monastery. The lightness that is provided by the cantilever helps emphasise the aspiration that characterizes this relationship.

Related Projects

Other Projects by Moneo Brock